A Macallan szeszfőzde legdrágább palackjait széfekbe rejtve őrzik. A távol-keleti üzletemberek akár egy luxusautó árával megegyező összeget is kifizetnek egy 30 évig és még tovább érlelt skót ritkaságért, de azért még köztük is kevés az a specialista, aki pontosan megtudja mondani, vagy legalább körbeírni, hogy mi a különbség whisky és whisk(e)y között. Nincs is ezzel semmi baj, a kultúrált italfogyasztás nem a kőgazdagok kiváltsága. Azonban, ha ráérzünk az ízére, és észrevesszük a különbséget, amely nem csupán egyetlen betűben nyílvánul meg, akkor nagyobb fogyasztói élményben lehet részünk.
A 'Single Malt' címkével jelölt whiskynek kizárólag árpamalátából, és Skóciában kell készülnie. Nincs két egyforma maláta whisky. Még az egymás mellett található lepárlók termékeinek is megvan a saját személyisége, azonban vannak olyan ízhatások, illatjegyek, amelyek utalnak a whisky eredetére. Már ha felismerjük...
Itt jön a képbe Roja Dove vizionárius parfümőr, aki David Cox-szal a Macallan igazgatójával együtt válogatta össze a whiskyk jellegzetes karaktereit egy aroma dobozba. A 12 illatpár segít különbséget tenni a jegyek között, és ha ezt megtanultuk magabiztosan azonosíthatjuk be akár a lepárló termékcsaládot is. Irónia a történetben az, hogy a brit orr saját bevallása szerint kifejezetten utálja a whiskyt. Tinédzser kora óta most először szagolt abba bele...